VIRALLISET TARKASTUKSET

Rotukohtainen PEVISA- ohjelma määrittää, mitä terveystutkimuksia jalostuskoirille tehdään.

Suomen Kennelliitto on määrännyt rotukohtaisesti, mitä tutkimuksia koirille on suoritettava, missä iässä ja miten usein niitä on tehtävä (ns. PEVISA). Yleensä nämä tutkimukset on toteutettava ennen astutusta, jotta pennut hyväksytään rekisteröitäviksi. Rotukohtaisista PEVISA-määräyksistä saa tietoa rotujärjestöiltä tai kennelliitosta. Virallisiin tarkastuksiin (pl. silmätarkastus) on tehtävä ennakkolähete Kennelliiton Omakoira-palvelusta ennen käynnille saapumista.

Silmätarkastukset

Virallisia silmätarkastuksia tekee ELL Elina Illukka oman toiminimensä Vet's Go:n kautta. Tarkastuksessa silmänpohjat eli verkkokalvot peilataan sekä linssit ja silmän etuosat katsotaan erityisellä lampulla. Silmätarkastuksesta tehdään ECVO-kaavake, joka toimitetaan kennelliittoon. Gonioskopiatutkimuksia Pet-Vetissä ei tehdä.

Lonkka- ja kyynärkuvauksia tehdään Pet-Vetissä päivittäin. RTG-laitteistomme on hyvin tehokas, ja sillä saadaan korkealuokkaisia kuvia myös suurista koirista. Koirat rauhoitetaan kuvausta varten. Ennen kuvauksiin saapumista omistajan tulee ottaa selvää mitä kuviarodun PEVISA vaatii ja halutaanko tämän lisäksi laajempia tutkimuksia. Tietyiltä roduilta voidaan omistajan toivoessa kuvata myös kyynär- ja olkanivelet inkongruenssin ja OCD-irtopalojen varalta. Nämä kuvat lähetetään INCOC-lausuntapalveluun. Lisätietoa kennelliton kasvatus ja terveys sivulla. Kaikkii virallisiin kuvauksiin (pl. selkä) on omistajan tehtävä lähete sähköisesti etukäteen joko Kennelliiton Omakoira- tai INCOC-palveluun.

Polvitarkastuksia ja sydämen auskultaatiotutkimuksia tekevät lähes kaikki eläinlääkärimme. Kissojen virallisia sydäntutkimuksia Pet-Vetissä tekee ELT Anders Eriksson. Anders vierailee Pet-Vetissä tekemässä sydäntutkimuksia noin kerran kuukaudessa.

Otamme tutkimusten yhteydessä usein myös jalostusta ohjaavia geeni- ja vasta-ainetestejä sekä irtosolunäytteitä. Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä, vastaamme mielellämme niihin sähköpostitse info@petvet.fi .