Ihotaudit

Ihotautipotilaiden hoidosta Pet-Vetissä vastaa ELL Leili Lemetti.

Vaikka monet ihotaudit paranevatkin kertaluonteisesti oikealla hoidolla, kroonisten iho-oireilijoiden määrä lisääntyy koko ajan. Atopiat, allergiat, yliherkkyydet, hiivan ylikasvu ja talirauhasen erityishäiriöt ovat yleisimpiä pitkää hoitoa ja kärsivällisyyttä vaativia ihosairauksia. Myös korvasairaudet lasketaan mukaan ihotauteihin.

Kotihoito

Ihotautien hoidossa tärkeässä asemassa on kotona annettava ylläpitävä sekä ennaltaehkäisevä hoito. Siihen liittyy usein oikeanlainen ruokavalio sekä ylipainon välttäminen. Lisäksi erilaiset shampoopesut ja ennaltaehkäisevät puhdistustoimenpiteet auttavat atooppista ihoa säilyttämään tasapainon.

On tärkeää, että eläinlääkärin ja omistajan välille syntyy hyvä luottamussuhde, sillä hoidoissa voi tulla takapakkeja ja oikean hoitomuodon löytäminen voi tarvita useamman hoito- ja ruokintakokeilun. Tärkeintä kroonisten iho- tai korvasairauksien ennaltaehkäisyssä on ottaa jokaiselta potilaalta jo alkuvaiheessa ihonäytteet. Näytteistä pystytään seuraamaan alkaako tila muuttua krooniseksi ja alkaako näytteissä esiintyä vastustuskykyisiä bakteereja. Bakteerit ja hiivat muuttuvat vastustuskykyisemmiksi vuosi vuodelta. Näytteillä ja viljelyillä varmistamme sen, että potilaasi saa oikeanlaista hoitoa vaivaansa. Taudinaiheuttaja on tärkeää tutkia hyvin, ettei antibiootteja määrätä turhaan tai liian löyhäkätisesti. Se on meidän kaikkien, myös omistajien, edun mukaista.