Tähystystoimenpiteet

Kuva puuttuu!

Pet-Vetissä on aloitettu keväällä 2016 tähystystoimenpiteet. Leikkauskipu toipumisen aikana on selvästi vähäisempää, kuin perinteisen, avoleikkauksen jälkeen.

Tähystystoimenpiteistä useimmin tehtävä on narttukoirien sterilaatio.

Leikkauksessa poistetaan munasarjat kahdesta tai kolmesta hyvin pienestä reiästä.

Tähystyksestä on suuri hyöty uroskoirien piilokiveskirurgiassa.

Piilokives voi olla missä vain munuaisen ja kivespussin välissä, jonka takia perinteisellä, avokirurigalla tehtynä leikkaushaava on hyvinkin pitkä, koska etukäteen kiveksen sijaintia ei tiedetä. Tähystämällä yhdestä tai kahdesta 5mm kokoisesta haavasta pystytään kives löytämään ja poistamaan.

Syvärintaisilla koirilla tavattavaa ongelmaa, mahalaukun täyttymistä ja kierähtämistä eli ns. dilataatio-torsiota, voidaan ennaltaehkäistä mahalaukun kiinnityksellä oikeaan kylkikaareen. Tähystämällä tämäkin toimenpide voidaan tehdä esim sterilaatioleikkauksen yhteydessä.

Suoliston koepalojen otto voidaan suorittaa tähystysavusteisesti, jolloin tähystinreikään nostetaan vuoronperään suolenosia koepalanottoa varten.

Niveltähystyksiä pidetään osana diagnosointia, koska tähystämällä nähdään pienimmätkin raot nivelistä muutosten havaitsemiseksi. Lisäksi tähystyksen tuoma suurennus rustopinnoista tuo informaatiota potilaan nivelten kunnosta ja tarkentaa jatkohoidon suunnittelussa sekä ennusteessa. Diagnosoinnin lisäksi tähystäessä voidaan tehdä välittömästi myös mahdolliset kirurgiset toimenpiteet kuten irtopaljoen poisto.

Ei-kirurgisia tähystystoimenpiteitä, joskin nukutuksen vaativia, ovat ruoansulatuskanavan, nenäontelon, korvien ja virtsateiden tähystykset.

Ruoansulatuskanavan tähystyksissä tarkastetaan ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen kunto sekä tarvittaessa paksusuolen. Toimenpiteen yhteydessä otetaan koepalat jatkohoitoa tarkentamaan. Ykisttäisten ruokatorven ja mahalaukun vierasesineiden poisto on myös tähystämällä mahdollista.

Nenäontelon tähystyksissä voidaan myös ottaa koepaloja ja poistaa vierasesineitä kuten kasvinosia. Virtsateiden tähystyksessä voidaan diagnosoida rakenteellisia kehityshäiriöitä, kasvainsairauksia ja samalla ottaa koepaloja muutoksista ja myös poistaa pieniä virtsakiviä.