Ortopedia

Kuva puuttuu!

Pet-Vetillä on pitkä historia pieneläinten ortopedisten hoitojen ja tutkimusten alalla. Eläinlääkäri Aija Mehtälä vastaavat ortopedisten potilaiden hoidosta. Jos ontuvan potilaan ensimmäinen käynti on varattu jollekulle toiselle eläinlääkärillemme, keskustellaan potilaasta tarvittaessa yhteisesti ja RTG-kuvat käytetään myös ortopedin arviossa. Ontuvien potilaiden tutkimuksessa on tärkeää, että eläinlääkäri on perehtynyt eri roduissa ja ikäryhmissä esiintyviin ongelmiin. Ontuman laadun arviointi, taivuttelu ja tunnustelututkimus on tehtävä huolellisesti kaikki raajan tai selän nivelet tarkastaen. Ennen mahdollisia RTG-kuvauksia tulisi jo olla jokin ennakkoajatus siitä, mikä potilasta vaivaa. Jos RTG-kuvat tukevat taivuttelututkimuksessa löydettyjä muutoksia, voidaan hoitotoimenpiteissä edetä. Ortopedisen potilaan hoito ei saisi koskaan perustua pelkkiin RTG-kuviin, vaan vieläkin tärkeämpää on paikallistaa oire tai kipu ortopedisessä tutkimuksessa käsin tunnustellen. Kokeneen ortopedin tunnistaakin nimenomaan hyvästä "näppituntumasta”, laitteet ja koneet tulevat toisena.

Kun diagnoosi on saatu vahvistettua ja hoitoa aletaan suunnitella, valittavissa on yleensä monia eri vaihtoehtoja. Hoidoissa täytyy ottaa huomioon koiran ikä, käyttötarkoitus, koko, elinolosuhteet, omistajan jatkohoitovalmiudet ja koiran hoitomyönteisyys. Eri potilailla samaa vaivaa voidaan hoitaa hyvinkin erilaisilla toimenpiteillä. Tärkeää on, että eläinlääkäri on perehtynyt useampaan vaihtoehtoon. Leikkaamme murtumat ja ristisidevammat kiinnittäen huomiota koiran kokoon ja ikäkohtaisiin erityispiirteisiin. Muita yleisiä ortopedisiä kirurgiaa vaativia toimenpiteitä ovat jännevammat, kasvuhäiriöt, irtopalat ja sijoiltaanmenot.

Pet-Vetissä hoitosuunnitelma käydään omistajan kanssa tarkasti läpi ja samalla selvitetään miten paranemisen tulisi edistyä kussakin vaiheessa. Jos haluat kysyä lisää ortopedisistä toimenpiteistä klinikallamme, ota meihin yhteyttä!