Silmäsairaudet

Kuva puuttuu!

Eläinlääkäriasema Pet-Vetillä on pitkä kokemus kissojen silmäsairauksien hoidosta. ELL Tuomas Illukka sekä ELL Elina Illukka hoitavat Pet-Vetissä vaativat silmäpotilaat sekä silmän kirurgiset toimenpiteet. Yksinkertaisia silmävaivoja hoitavat myös muut lääkärimme, ja tarvittaessa hoidosta keskustellaan silmäsairauksien vastuueläinlääkärien kanssa.

Silmäsairauksien hoidossa olisi tärkeää, että silmä tutkitaan siihen tarkoitetuilla erikoisvälineillä. Käytämme tutkimuksissa biomikroskooppia eli rakovaloa, jolla saadaan voimakkaasti suurennettu kuva silmän rakenteista. Tutkimus paljastaa myös silmän eri kudoksissa ja kerroksissa ilmenevät valon taittohäiriöt. Pienikin muutos valon heijasteessa voi paljastaa silmän sairauden. Lisäksi rakovalolla tutkitaan luomien rakennetta ja etsitään esimerkiksi ylimääräisiä ripsiä tai tarkastellaan kyynelkanavien kuntoa. Epäsuoralla oftalmoskoopilla heijastetaan silmän rakenteiden läpi valoa, joka palautuu kädessä pidettävän linssin kautta tutkijan näkökenttään ja muodostaa ylösalaisin olevan kuvan silmänpohjasta (ns. silmäpeilaus). Silmänpohja on ainoa alue, jossa hermokudosta voidaan nähdä ilman nukutus- tai leikkaustoimenpiteitä. Silmänpohjassa erottuvat näköhermon pää ja sen tukirakenteet, verkkokalvon verisuonet sekä heijaste. Heijasteen arvioiminen on tärkeä osa tutkimusta, sillä sen muutokset kertovat muutoksista verkkokalvon solukerroksissa. Lisääntynyt heijaste on merkki siitä, että verkkokalvo ohenee. Syynä tähän ovat yleensä kuolemassa olevat näkösolut.

Kissojen silmäsairauksia pahentaa usein piilevä herpestartunta. Se voi pahentaa ja etenkin pitkittää silmäongelmia merkittävästi. Ellei herpestä tunnisteta ja hoideta, pahenee tilanne nopeasti ja mahdollisesti myös peruuttamattomasti. Kissojen kulkutaudit, kuten klamydia tai kalikivirus, voivat ilmetä vakavina silmäoireina. Sisätaudeista kissojen FIP (feline infectious peritonitis) voi myös ilmetä etenkin silmän sisäisinä muutoksina. Rotukissoilla esiintyy vielä sarveiskalvon sekvesteriongelmaa. Tällöin sarveiskalvo menee tuntemattomasta syystä kuolioon ja tauti aiheuttaa edetessään silmän puhkeamisen.

Silmätutkimusta täydennetään tarpeen mukaan silmänpaineen tai kyyneltuotannon mittauksella, sarveiskalvon värjäyksellä tai irtosolunäytteillä. Täydellisellä silmätutkimuksella silmästä saadaan huomattavan tarkkaa ja laajaa informaatiota taudinkuvan määrittämistä varten. 

Silmän kirurgiset toimenpiteet, kuten luomileikkaukset, sarveiskalvokirurgia tai silmän poisto, tehdään turvallisesti ja erikoisinstrumentteja käyttäen.