Laboratorio

Kuva puuttuu!

Eläinlääkäriasema Pet-Vetissä on hyvin varusteltu nykyaikainen laboratorio. Tutkimme suurimman osan näytteistämme omassa laboratoriossamme saman päivän aikana. Laboratoriostamme vastaavat laboratoriodiagnostiikkaan perehtyneet hoitajamme Pirkko Visasalo ja Nan Salminen sekä eläinlääkäri Jaana Hillgen. Hoitajamme ovat taitavia varmistamaan laboratoriolaitteiden antamia tuloksia. Emme koskaan luota sokeasti laitteisiin, vaan laadun varmistamiseksi teemme paljon tarkastuslaskelmia mikroskooppia käyttäen. ELL Jaana Hillgen antaa myös Pet-Vetin sisällä tarpeen mukaan apua laboratoriotulosten tulkintaan.

Potilaista tutkitaan usein ns. pieni verenkuva sekä sisäelinarvot. Pieni verenkuva pitää sisällään punasolu-, nestetasapaino- ja valkosoluarvot. Punasoluista ja valkosoluista (tulehdussolut) laitteistomme pystyy erittelemään varhaismuodot, mikä tekee tuloksista hyvin tarkkoja. Pieni verenkuva pitää sisällään myös verihiutalelaskennan, hemoglobiinin ja nestetasapainoarvon. Sisäelinarvot tutkimme VetScan 2 -analysaattorilla. Käytössä on kolme eri tutkimusprofiilia. Useimmiten määritetään maksa-, munuais-, verensokeri- ja haima-arvot sekä proteiineista albumiini ja kokonaisproteiinit. Elektrolyyteistä saadaan tutkittua natrium, kalium ja kalkki. Laajassa maksaprofiilissa on myös sappihappotestaus, bilirubiini sekä kolesteroli- ja GGT-mittaus. 

Määritämme omalla klinikalla myös kilpirauhashormonin (T4), kilpirauhasta stimuloivan TSH-hormonin sekä kiiman seurannassa tärkeän progesteronin.

Rotanmyrkyn tai hyytymisongelmien selvittämiseksi tehdään laboratoriossa veren hyytymistesti. Laboratoriodiagnostiikka kehittyy jatkuvasti, joten nykyään myös borrelioosi, anaplasmoosi, ehrlichioosi, kissojen FeLV ja FiV sekä haimatulehdus saadaan tutkittua nopeasti omassa laboratoriossa.

Laajemmat verianalyysit ja patologin näytteet lähetämme tapauskohtaisesti kotimaisiin ja ulkomaisiin sertifioituihin laboratorioihin.

Virtsatutkimukset teemme usein jo odottaessa. Virtsanäyte otetaan puhtaaseen lasi- tai muovipurkkiin. Jos näytettä ei heti tuoda tutkimuksiin, se kannattaa laittaa jääkaappiin odottamaan. Virtsanäyte voidaan ottaa myös vastaanotolla rakkopunktiona, jolloin sen luotettavuus on suurin. Toimenpide on kivuton ja voidaan tehdä jopa ilman rauhoittamista.

Ulostenäyte voidaan tutkia madonmunien ja muiden suolistoloisten varalta. Tällöin kerätään ulostetta pieni määrä (n. 1 tl/pvä) kolmen päivän ajalta. Tutkimme näytteitä myös ulkoloisten (hilsepunkki, korvapunkki, sikaripunkki, kapi, kirput, täit ja väiveet) varalta.