Hampaat

Kuva puuttuu!

Pet-Vetissä kissojen hammashoidosta vastaa ELL Lotta Ceder. Pet-Vetin hammashoitoyksikkö on täysin nykyaikainen ja potilasystävällinen. Hampaiden tutkimukset, röntgenkuvaukset, puhdistukset ja poistot pystytään tekemään turvallisesti ja uusinta teknologiaa hyödyntäen. Eläinlääkärimme ja pieneläinhoitajamme kertovat sinulle tarkkaan, mitä tutkimuksia lemmikkisi suun osalta tarvitsee tehdä ja miksi.

Hammasterveys vaikuttaa suuresti kissasi terveydentilaan. Hoitamaton tulehdus suussa levittää bakteereita myös muualle elimistöön ja voi aiheuttaa tulehdusta esimerkiksi maksassa, munuaisissa ja sydänlihaksessa. Plakkia alkaa kertyä hampaan pinnalle jo muutaman tunnin kuluttua hampaiden puhdistamisesta. Yhdessä syljen kanssa plakki kovettuu hampaan pinnalle hammaskiveksi. Kissoille ovat tyypillisiä hampaiden kruunusyöpymät eli ns. FORL-vauriot. Näiden tiedetään olevan erityisen kivuliaita, vaikkei kissa aina suoranaisesti suuoirein tautia ilmaisekaan. FORL-hampaat on poistettava kirurgisesti. Kissojen hampaiden poistot tulisi aina antaa hammashoitoihin erityisesti perehtyneen eläinlääkärin tehtäväksi. Hampaiden juuret ovat usein luutuneet leukaluuhun kiinni, minkä vuoksi juurten poisto on haasteellista.

Eläinlääkäriasema Pet-Vetissä hammashoitokäynnin aikana hammaskivi poistetaan ja hampaat kiillostetaan, minkä lisäksi jokainen hammas tarkastetaan erikseen ja kaikki poikkeavat löydökset merkitään hammaskarttaan. Tarvittaessa otetaan hammasröntgenkuvia, jotta myös hampaiden juurien kunto ja mahdolliset ikenen alla piilevät kruunuvauriot saadaan selvitettyä.

Hammasterveyteen perehtyneet hoitajamme voivat antaa kissasi hammashoidon tarpeesta arvion hoitajakäynnillä. Hoitajakäynnillä voidaan arvioida hammashoidon ja hammaseläinlääkärin vastaanottokäynnin tarvetta ja keskustella kotona tehtävistä hammasterveyttä edistävistä toimenpiteistä.